Як вибрати велосипед?

Життя сучасної людини важко уявити без спорту і велосипеда. Останнє представлено на просторах магазинів у такому різноманітті, що можна поділити на будь-який смак і гамнець. Однак для цього важливо знати, як вибрати велосипед. У цій статті ми поставимо відповідь на таке непросте питання.

Щоб вибрати велосипед вам потрібно знати:

  • Стиль катання – міський або бездоріжжя.
  • Бюджет – звичайно чим більше, тим краще.
  • Ваш ріст і вага – від цього залежить розмір рами велосипеда.

Питання перше. Ваш стиль катання.

Першим і найважливішим є середовище існування вашого залізного коня, тобто де будете їздити на ньому?

1. Горні велосипеди.

Якщо ви знайдете один байк у всіх випадках життя, ваш путівник у саму багаточисленну категорію гірських велосипедистів. Не дивлячись на назву, ці байки хороші не тільки в горах. Завдяки широкому покриттю (як правило, від 2 ”) на цьому велосипеді комфортно як по грунтовим дорогам, так і по асфальтованим, добре, що якість останніх у нас не сильно відрізняється від перших 😉 Також широкі покришки мають і високий профіль, який служить додатковою амортизуючою підвіскою.

Уже знаходяться в історичному розмірі 26 ”представлені слабо і майже повною мірою перекочували в розряд підросткових. Точно рекомендуємо звернути на них увагу, якщо ви любите раритет і артефакти старовини. Наступний розмір колеса становить 27,5 ”. Рекомендуємо ті колеса тим, чий ріст не перевищує розмір в 175 см. Для всіх інших (від 175 і вище) – найнери – велосипеди з колесами 29 ”.

2. Двохпідвісні.

Єдиним відмінним визнанням гірських велосипедів є амортизація: гірські байки бувають хардтейлами (тільки амортизаційна вилка) і двохпідвісними (крім вилки є ще і задній амортизатор).

Безумовно, двохпідвісні зручніші і комфортніші в ході, а також дозволяють проїхати там, де хардтейл «скозлить» райдера. Повнопідвісна амортизація крім комфорту забезпечує ще і відмінне зцепленя з трасою. Саме завдяки їй двухпідвіси відчувають себе впевнено навіть там, де немає дороги, а є лише напрямок. При цьому хардтейли легкі в ходу і ефективніше передають енергію педалювання в швидкість.

3.Міські та туристичні велосипеди.

Якщо ж велосипед потрібен для повсякденних побутових потреб (поїздка на роботу, за продуктами та ін.), то варто вибирати міський велосипед на дорожніх покришках (ширина від 1.1 “до 1.75” і діаметром 28 “), з багажником і / або кошиком, крилами і підніжкою. Або з можливістю установки всіх цих аксесуарів.

4. Електровелосипеди.

Новітньою тенденцією велоїндустрії стали електровелосипеди. Це новий виток еволюції велосипеда, яий дозволяє проїхати райдеру далі, а тренування зробити ефективніше. Асистуючі електромотори, які не крутять замість вас, але лише допомагають по одній з вибраних програм. Дозволяють долати перепади ландшафту без моральних втрат, отримуючи насолоду і зберігаючи пульс в аеробних межах. Все, що стосувалося звичайних велосипедів, стосується і електробайків. З тією лише різницею, що електромотор істотно розширює можливості райдера, однак і коштують такі велосипеди дорожче. Але про ціну поговоримо пізніше. Не варто думати, що електровелосипед – це просто байк з мотором. Звичайно, в бюджетному сегменті тільки такі і представлені, проте все брендові велосипеди – це технологічно досконалі байки, які здатні зробити спортсмена сильніше, а при поспіху на роботу – встигнути, і не спітніти.

5. Шоссейные велосипеди.

Якщо ви хочете швидкість вам важлива постійна і рівномірна кардіонагрузка, то тут краще шоссера вам нічого не підійде.

Лайфхак: будь-який шоссер програє на грунтах гірникові, а будь-який гірник не зрівняється з шоссером на асфальті.

6. Кросові або гібридні велосипеди.

Однак, слід розуміти, що шосейний велосипед не підійде для їзди по грунтових стежках. Відсутність амортизації і вузькі покришки розтрясуть все бажання їздити. Для таких цілей є кросові або гібридні велосипеди. Вони володіють більшою прохідністю, хоч і поступаються шоссейникам в швидкості.

7. Велосипеди BMX, для тріалу.

Любителям полоскотати нерви слід дивитися в бік BMX, стріт, дертових байків. Вони зібрані на посилених рамах і комплектуючих, на яких просто не захочеться їхати прямо.

Питання друге. Ваш бюджет покупки.

Наступним фактором, який є одним з основних при виборі велосипеда, є бюджет покупки. Тут варто звернути увагу на складові ціни велосипеда. Адже всупереч законам ринку якісний байк не може коштувати 3 копійки. Якщо ви вибираєте велосипед до 400 $, то варто морально миритися з тим, що він буде досить важкий і не розрахований на великі навантаження. У ціновому діапазоні від 400 $ до 1 000 $ досить примірників для повсякденної експлуатації з різним рівнем комплектуючих (навісним обладнанням, амортизації) і рам. Чим вище клас навісного обладнання, тим рідше потрібно буде налаштовувати і обслуговувати. Амортизаційні вилки на більш дорогих велосипедах оснащені олійними демпферами, повітряними пружинами і настройками, які дозволять адаптувати амортизацію під конкретні умови експлуатації Велосипеди від 1 000 $ – це байки високого рівня комплектуючих.

Лайфхак: одним із маркерів якості велосипеда є термін гарантії на його раму. Вона може бути і один рік, а може бути довічна. Що краще - пояснювати зайве. 

Питання третє. Розмір рами.

Пропорції тіла у нас різні, тому і носимо різні розміри одягу, і по-різному відсуваємо крісло в автомобілі. Велосипед також нерозривно пов’язаний з нашим тілом, а значить він також повинен бути правильного розміру. І якщо висоту рами можна компенсувати підсидільним штирем, висунувши його сильніше, або, навпаки, сховавши глибше. То довжина рами – константна величина, яку компенсувати вкрай складно.

В вищенаведеній таблиці перераховані найбільш поширені розміри рам і зросту велосипедиста, для якого вони будуть впору.

Лайфхак: не буває велосипеда, який би був однаково гарний і для велосипедистів ростом 170см і 190 см, як і черевиків на ногу 38 і 42. 

Це основні параметри, які допоможуть вам правильно вибрати велосипед. Але, якщо все ж у вас будуть питання, телефонуйте і ми допоможемо! Якщо ви дочитали цю статтю і віе її підрозділи до кінця, то тепер ви розбираєтеся в класах і призначеннях велосипедів, здатні оцінити їх якість і рівень. Ви зможете не тільки вдало і осмислено купити собі велосипед, але і допомогти в цьому друзям і знайомим.


Джерело: https://veliki.com.ua/news.php?action=view&cont_id=116

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *